+
Vítejte v mém Útulném koutku! Všechny výrobky jsou vyrobeny vlastnoručně s láskou, pro radost a dle mého vkusu. Inspiraci hledám ve venkovském, vintage a provence stylu. Ať se zde cítíte Útulně!

Chlebové koule

Čerstvě upečený chleba je u nás největší pochoutkou, a abychom se nehádali o patky, které tak oba s manželem milujeme, zkoušela jsem vyrobit menší a menší bochníčky, až vznikly tyto chlebové koule, které jsme si tak oblíbili, že už bez nich nemůžeme být. Nejenže jsou chuťově výborné, ohromně křupavé a plné semínek, ale jsou i praktické – rychleji po upečení zchladnou, dají se lehce zamrazit a rozmrazit, nabízí se rozkrojit je na polokoule a namazat či naplnit, nebo hravě nakrájet na plátky (jednohubky).

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek chlebové pšeničné mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 a 1/4 hrnku vlažné vody
  • 1/2 lžičky cukru
  • semínka (slunečnice; dýňová; sezam; atd.)
  • kmín
  1. Používám 300 ml hrnek. Do 1/4 hrnku vlažné vody vsypu droždí a cukr a nechám vzejít kvásek (cca 15 min).
  2. Do mísy robotu smíchám mouky, drcený kmín, sůl a semínka dle chuti, přileju kvásek, zbylou vodu a hnětacím hákem hnětu dostatečně dlouho, až je těsto hladké. Pokud je těsto řídké či lepivé (záleží na druhu mouk) přidám hrstku mouky, pokud je suché a tuhé, přileju trochu vody.
  3. Nechám kynout min. 2 hodiny, až těsto zvětší objem min jednou tolik!
  4. Těsto přendám na pomoučený vál a naporcuji (navážím) cca 75-80g kousky, ze kterých dělám koule. Koule v dlani překládám, jako bych do nich něco balila, a na plech vyložený pečícím papírem ukládám spojem dolů (vejdou se na jeden plech), potřu je vodou a posypu semínkama (dobré jsou i ovesné vločky) a nechám ještě chvíli nakynout.
  5. Peču 20-25 min na 230 st. v horkovzdušné troubě se spodním ohřevem (máme rádi zespodu lehce připečené)