+
Vítejte v mém Útulném koutku! Všechny výrobky jsou vyrobeny vlastnoručně s láskou, pro radost a dle mého vkusu. Inspiraci hledám ve venkovském, vintage a provence stylu. Ať se zde cítíte Útulně!

Domácí špekový chleba

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 3 lžičky špekového koření
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1/4 hrnku vlažného mléka
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 1/2 lžičky cukru
  • semínka (slunečnice; dýňová)
  • kmín
  1. Do vlažného mléka vsypu droždí a cukr a nechám vzejít kvásek (cca 15 min).
  2. Do mísy robotu smíchám mouky, špekové koření, drcený kmín, sůl a semínka, přileju kvásek, vodu a hnětacím hákem hnětu dostatečně dlouho, až je těsto hladké. Pokud je těsto řídké či lepivé (záleží na druhu mouk), přidám hrstku mouky, pokud je suché a tuhé, přileju trochu vody.
  3. Nechám kynout min. 2 hodiny, až těsto zvětší objem min jednou tolik!
  4. Těsto přendám na pomoučený vál a zhotovím placku na délku formy, ve které budu chleba péct. Ne válečkem, ani neuplácávám, ale spíše těsto natahuji, aby zůstalo nadýchané. Jednu třetinu placky poté přehnu dolů, jednu třetinu nahoru a vložím do vymazané a moukou lehce vysypané kameninové formy na chleba, posypu kmínem či jinými semínky na které máme zrovna chuť a nechám kynout ještě cca další hodinu.
  5. Peču 50 minut na 240 st., v horkovzdušné troubě se spodním ohřevem (máme rádi zespodu lehce připečený
  6. Mouky míchám dle chuti a nálady (celozrnnou, špaldovou, manioku), vždy celkem 3 hrnky! Na začátek doporučuji péct jen z hladké, je to největší jistota, že se dílo podaří!
  7. Pokud jste zatím zvyklí zatím jen na kupované pečivo, doporučuji dát více soli, aby chleba chutnal (navíc špekové koření je také lehce slané), ale věřím, že postupem času určitě, stejně jako u nás, začnete solit méně a kupované pečivo Vám už bude připadat přesolené.